Богородични пости започват от 1 август и продължават две седмици. Краят им е на един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Празникът е познат сред българите като Голяма Богородица.
По традиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари.
Богородичният пост е един от четирите многодневни периода на молитва и въздържание през годината. Той е по-лек от Великденския, но по-строг от Петровите и Коледните пости.
През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.
В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
Богородични пости водят началото си от дълбока древност.
В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него.
„Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).“
Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност. Избягват се шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци. Упражняваме се съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.
Какво се яде на Богородични пости
На Богородичния пост трябва да се избягват животински продукти, алкохол и определени видове храни, съгласно правилата на поста.
Най-строги Богородични пости са в понеделник, сряда и петък. В тези дни църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.
На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или в петък, се консумира риба.