Отглеждане на зайци в двора (в домашни условия)

отглеждане на зайци

В случай, че живеете в къща с двор на село или в малък град и сте решили да отглеждате домашни животни за месо имате няколко такива възможности. В настоящата статия ще покажем как да отглеждате зайци в домашни условия. Публикацията не е насочена към ориентиране на читателя за започване на съответен бизнес. Целта ни е да помогнем на хората, които са решили да се занимават с отглеждане на зайци за месо. Тези животни може да гледате в собствения си двор без чужда помощ, т.е. с влагане на минимално време и средства. Разбира се каквото и да изберете, трябва да го правите с МНОГО ЛЮБОВ И ВСЕОТДАЙНОСТ.

Начини за отглеждане на зайци

Свободно отглеждане на зайци

При свободното отглеждане на зайци те са свободни да се движат в едно сравнително голямо за тях пространство. Този начин на отглеждане е най-близък до естествения им начин на живот. Това е полезно за тях, но изисква значителни средства и усилия.  Мястото трябва да бъде оградено с подходяща ограда, като трябва да се има предвид, че зайците са в състояние да изкопаят дупки на голяма дълбочина и да избягат. Освен това трудно може да ги хванете, когато са на свобода. По тази причина отглеждане на зайци на открито рядко се практикува. Обикновено това се съчетава с отглеждане и на други домашни животни като кокошки, патици, пуйки и др.

Отглеждане на зайци в двора

Отглеждането на зайци в двора (домашни условия) е най-разпространения начин за развъждането им за любители, които не се занимават професионално с този бизнес. Ето защо ще разгледаме подробно този вариант.

Защо да изберем отглеждане на зайци в двора?

Отглеждането на зайци във вашия двор е една добра опция в случай, че имате свободно време и искате да произведете качествено месо. Причината за това е бързото им размножаване, евтиното отглеждане и вкусното месо. То е изключително полезно за най-малките деца. За да започнете с отглеждането на зайци за месо трябва да имате необходимите предпоставки за това. Можете да използвате закрито помещение с размери съобразени с желаната бройка, която желаете да отглеждате. То трябва да бъде извън къщата, в която живеете. В случай, че не разполагате с подходящо помещение би могло да използвате навес, като добре е да се избягва южно изложение. Имайте предвид, че трябва да осигурите необходимото проветряване.Необходимо ви е място и съдове за съхраняване на фураж. Бонус е ако имате зеленчукова градина, за да си осигурявате допълнителна храна през пролетта, лятото и есента.

Технология и начин на отглеждане на зайци – в клетки

Най-широко използваната технология за отглеждане на зайци в домашни условия е отглеждането им в клетки. В случай, че необходимите условия са налице може да направите първата крачка – купуване или изработване на клетки за зайци (зайчарници). Тя е най-важната и фундаментална в целия процес, не трябва да се подценява и трябва да се планира добре. Много отговорно трябва да подходите към това начинание, защото това би могло да ви спести време в бъдеще при отглеждане на животните и средства за поддръжка на клетките.

Клетки за зайци

Независимо каква технология за отглеждане изберете, животните няма да живеят в едно общо помещение. Необходими са ви няколко отделни клетки за зайци. За зайкините и мъжкият са препоръчителни клетки с размери дължина 1м, дълбочина 70см и височина 60см. Общите помещения за подрастващите трябва да са клетки с размери 1,3-1,5м. Разбира се това са примерни размери, те могат да бъдат и по-малки, но се нарушава комфорта на обитателите. Добре е да се унифицират дълбочината и височината им. Това ще ви улесни при изграждането. Клетките за зайци могат да се нареждат на редове, най-често в два реда.

Клетки за отглеждане на зайци

Какви материали ще използвате при изграждането на вашите клетки за зайци решавате вие, в зависимост от това с какво разполагате и какви средства сте готови да инвестирате. Основните материали са различни – тухлена зидария, дървени и метални конструкции. При тухлената зидария става въпрос само за задната страна и евентуално странични прегради. При металната конструкция трябва да направите много добра антикорозионна защита, не я подценявайте. В случай, че изградите изцяло дървени клетки недостатъка е, че домашните зайци точат зъбите си по нея. Трябва да използвате по-твърдо и масивно дърво. Подходящ вариант е основната носеща конструкция да е от дърво, а преградните стени и лицевата страна да са метални. Трябва да се оформя вратичка за всяка клетка и да се осигури достатъчно светлина за обитателите. Цялата предна стена заедно с вратата трябва да бъде от метална мрежа. Размерът на вратата трябва да бъде достатъчен за да имате достъп до зайците и почиствате клетката.

Под за зайчарник

Стигаме до най-важното – изработката на пода на зайчарника. Защо е толкова важен ще разберете в последствие когато започнете да развивате този бизнес, но основното е да се осигури възможност за пропадане на отпадъците от хранителната дейност на животните. Другото, за което трябва да помислите е как да почиствате тези биологични отпадъци, особено, ако решите да разполагате клетките в два реда един над друг. Подът трябва да бъде решетка с размери на отворите, съобразени с очакваните отпадъци. По-лесният вариант е решетка от дървени или метални профили с малко разстояние между тях, за да пропадат отпадъците. На снимката може да видите примерен вариант на под с метални П-профили от корнизи.

Породи зайци

Изборът на породата зайци, които ще развъждате е важна при  вземането на решение за развитие на този малък бизнес. У нас съществуват две големи групи от породи зайци, които се различават по времето за достигане на своята полова зрялост. Зайците от първата група са готови за разплод на 4 – 5 месечна възраст, а вторите на 8 – 10 месец, но за сметка на по-бавното развитие те стават по-големи по размер.

Бял новозеландски заек

Бял калифорнийски заек, снимка: zh-cn.facebook.com

Белият новозеландски заек е масово разпространен у нас. Той спада към първия вид зайци с по-бързо размножаване, но тази порода, в резултат на смесване с Белгийския великан, са по-едри екземпляри, така че те масово се отглеждат за месо. Кожата му също е много ценна и се използва в кожухарската индустрия.

Мъжките зайци от тази порода достигат до 4,5 кг, а женските до 5 кг. Зайците от този вид са много плодовити, скорозрели и женските имат висока млечност. Използват се за разплод на 4,5 -5 месечна възраст, а следващите заплождания на зайкините трябва да станат между 10 и 20 ден след раждането. Зайкините раждат по 8-10 зайчета. Малките зайчета растат бързо и на 12- седмична възраст достигат 2,5 кг живо тегло.

Калифорнийски заек

Друг представител на първия вид е Калифорнийския заек, който се използва масово за производство на месо. Зайците от тази порода също имат бяла козина. Различават се от белия новозеландски заек, че по муцуната, ушите, долната част на краката и опашката имат черни или кафяви петна.

Средната плодовитост на зайкините е 7-8 зайчета. Зайчетата се раждат бели и с напредване на възрастта придобиват оцветяването на възрастните. Новородените растат бързо и за 2 месеца стигат до 2 кг. Животните от тази порода достигат от 4,5 – 5 кг.

Белгийски великан

Белгийски великан, снимка miau.bg

Белгийският великан е стара утвърдена порода за месо. Цветът на козината е сив, тъмно сив или черен. Това са най-едрите зайци от всички видове. Съществуват екземпляри, които достигат дължина до един метър. Обичайното тегло на възрастен белгийски великан е около 7 кг, но някои достигат и до 12 кг.

Зайкините от тази порода раждат средно 6-8 зайчета. За да получите по-добър рандеман от зайците за месо те трябва да се колят след навършване на 6-месечна възраст. Белгийските великани са къснозрели и стават годни за разплод след 8—10 месечна възраст.

Бял великан

Белият великан е слабо разпространен у нас. Тази порода по телосложение много прилича на белгийския великан, с който го различава белият цвят и по-малките размери. Около 6 кг е теглото, което те достигат.

Предимството на тази порода е, че те са готови за разплод на 6 – 7 месец, а малките стават за клане също по-рано след три месеца.

Можете да видите как и с какво да храните домашните зайци. Те обичат най-много зеле, моркови и цвекло, но храната трябва да бъде разнообразна, за да са здрави и да растат.

Вижте също полезни съвети за размножаване на зайци в домашни условия, за да поддържате и разширите своята домашна ферма за зайци.

Exit mobile version